16 Aralık 2010 Perşembe

A- Adalet Nedir?

A- Adalet Nedir?

Çok kısa bir tanımla; her şeyi yerli yerine koymaya, dengeye getirmeye ve dengede tutmaya, her şeyin ve herkesin hakkettiğini vermeye hak etmediğini vermemeye adalet denir.
Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere; adaleti sağlamak gereken yerlerde eşit davranmakla mümkün iken, bir çok yerde eşit davranmak adaleti bozar. Hak etmeyene hak etmediği şeyi hak edenle eşit miktarda vermek böyledir. Aslında herkese hakkettiğinin karşılığını vermektir adalet.. yada neye ihtiyacı varsa onu vermek..
Meşhur bir benzetme vardır. Ve derler ki;
“Bir ailenin iki çocuğundan birisi 33, diğeri 37 numara ayakkabı giyiyor olsa… Bunlardan her ikisine de aynı marka ve kalite ama eşit olsun diye 35 numara ayakkabı alınsa…” hepimizin bileceği gibi bu adalet değildir. Adil olmayan şey aslında eşit bile değildir. Biraz sonra kısaca değineceğimiz zulümdür.
Hepimizce malum olduğu üzere, aslında yapılması gereken, her bir çocuğun ihtiyacı ne ise onun beğenisine de denk düşecek şekilde ihtiyacını görmektir. Bu anlamda birisine ayakkabı alındı diye diğerine de ayakkabı alınmak dahi gerekmeyebilir. Diğerinin ihtiyacı ve hak ettiği her ne ise o karşılanmalıdır. Hatta ihtiyacı bir şeyden mahrum bırakılmak seklinde bir cezayı gerektiriyorsa bu uygulanmalıdır. Bu uygulama ona iyilik olmuş olur. Böylesi bir iyilik adalet olmuş olur. Adaletin gereği ise elbette sağlıklı olan hiç kimseyi incitmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder